Förvaltarkommentar april 2025
Värdeutveckling
Månaden inleddes med fortsatt turbulens på världens börser. President Trumps besked den 2 april om ”Liberation Day”, där omfattande handelstullar med varierande procentsatser mot samtliga länder presenterades, förstärkte den redan höga osäkerheten som rådde på marknaderna. Trots kontinuerliga utspel om tullar och ett delvis uppskjutet införande återhämtade sig världen börser närapå tillbaka till den nivå som rådde vid månadsstart.
Ett tydligt positivt stöd för återhämtningen var starka bolagsrapporter för det första kvartalet, särskilt för banker och teknologiföretag, såväl i USA som i Europa. Samtidigt har den osäkerhet som införandet av tullar medför för företagens verksamhet, skapat stor nervositet på kapitalmarknaden, med kraftiga svängningar, ofta på daglig basis.
Den nordiska kreditmarknaden visade en negativ avkastning under april, där kreditspreadarna också gick isär något.
Under mars gick blandfonderna Espiria 30, Espiria 60 och Espiria 90 ned med 1,4, 2,7 respektive 2,9 procent. Aktiefonden Espiria Global Innovation gick ned med 3,9 procent. Espiria Hållbar Framtid backade med 3,3 procent. Värdeutvecklingen i bland- och aktiefonderna har sett en negativ effekt av den svaga dollarn i och med exponeringen mot amerikanska aktier. Espiria Nordic Corporate Bond visade en negativ avkastning om 0,6 procent.
Bland aktieinnehaven utvecklades tekniktunga bolag relativt väl och reverserade den svaga trend som rådde under föregående månad, däribland Broadcom (halvledare, USA) +15 procent och Microsoft (mjukvara/molnlösningar/AI, USA) +5 procent. Inom hälsosektorn gick Amgen (läkemedel, USA) -7 procent och Bristol Myers Squibb (läkemedel, USA) -18 procent svagt när osäkerheten kring regulatorisk prispress på amerikanska läkemedel tilltog.
Omvärldsutveckling
President Trumps utspel om tullar kulminerade i början av månaden. Efter att ha annonserat skyhöga tullsatser, baserade på vilka handelsunderskott USA har mot respektive land, pausades införandet i 90 dagar, med vissa undantag. Under denna period är det tänkt att enskilda länder ska förhandla med USA för att gemensamt komma fram till tullsatser som förhoppningsvis blir rimliga. Helt tydligt är att förannonserade nivåer om över 20 procent påverkar negativt, såväl tillväxt med lägre efterfrågan globalt, samt högre inflation och högre räntor i USA. Kapitalmarknaderna har tydligt tagit till sig en allmän försiktighet kring riskfyllda tillgångar på grund av den stora osäkerhet som råder.
Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan var oförändrat 4,2 (4,2) procent, men räntan föll tillfälligt under 4 procent-nivån i samband med den förstärkta konjunkturoron i början av månaden. Risken för recession i USA bedöms fortsatt vara hög även om flera starka rapporter från amerikanska företag, främst inom bank- och teknologisektorerna, haft en lugnande effekt på marknaderna. I Europa och Sverige har obligationsräntorna fallit tillbaka till de nivåer som rådde i månadsskiftet februari/mars (svenska 10-åringen på 2,2 procent).
Fortsatt stärktes den svenska kronan mot dollarn med 3 procent till 9,70, men försvagades något mot euron till 10,93 (10,83).
Innehav och förändringar under perioden
Espiria Global Innovation har en hög andel amerikanska teknologiföretag. Dessa företag har utvecklats operativt enligt plan, men med en relativt hög värdering, kan den svaga kursutvecklingen under tidig vår främst förklaras av en allmän riskaversion och en oro för betydligt sämre tillväxt. Med de rapporter som presenterats i slutet av april är denna farhåga obefogad, vilket kan exemplifieras med Alphabet (Google sökmotor, molntjänster, USA) och Microsoft (mjukvara, molntjänster, USA) som båda växte i omsättning och resultat över förväntan med gynnsamma utsikter. I fonden har vi nyinvesterat i Nvidia (halvledare, USA) som med världsledande produkter som processorer (GPU och CPU) är en viktig leverantör till bland annat datacenters. Tillväxten är hög och aktien attraktivt värderad med ett P/E-tal om 25 gånger, förväntad för innevarande år.
Utblick
Börserna är inne i en fas av återhämtning efter ”tullchocken” i början av april. Förhoppningen om just rimliga tullnivåer efter införandepausen och/eller nya och mer positiva beslut från den amerikanska administration kring handelshinder behövs för en mer varaktigt positiv utveckling. Den ökade osäkerheten kring fri handel har skakat om företagens agerande och möjligheter att navigera med risker i tillväxt och lönsamhet. Börserna är med detta som bakgrund känsliga för ny information, med stora svängningar, upp eller ner på dags- eller veckobasis. I detta osäkra marknadsläge fokuserar vi på lönsamma och marknadsledande företag där värderingen utifrån vår analys är väl underbyggd.
Vår syn på nordiska företagsobligationer är försiktigt positiv, här förväntar vi oss en stabil och relativt god utveckling.
Samtliga siffror är i SEK och avkastningen anges efter avgifter.